Trädkartan i Botkyrka

Trädkartan i Botkyrka

Trädkartan (Tree Map)

Trädkartan är en inventering av träd som växer i Botkyrka kommuns offentliga miljöer.

Botkyrka, och framförallt Tumba, är en plats som genomgått radikal förändring från bruksortsmiljö till dagens Storstockholmsområde i utveckling. Detta har inneburit ett skifte från tidigare dominans av privata lummiga trädgårdar till stor del kommunalt anlagda grönområden. Träd kan leva i flera hundra år. Deras årsringar är en slags dokumentation av tid.

I projektrummet kan allmänheten lämna tips på träd i sin närmiljö som de har en särskild relation till. Det kan handla om ett kvarlämnat fruktträd, ett klätterträd eller en gammal ek. Träden märks ut på en karta och förs in i ett öppet arkiv för besökare att ta del av under utställningsperioden.

Med projektet vill vi undersöka vad träden kan berätta om den lokala miljön och dess kulturhistoria. I september kommer materialet att sammanställas till en ny karta med utmarkerade träd och platsbeskrivningar. Trädkartan blir en samling personliga berättelser om Botkyrka genom dess växtlighet.

I projektrummet och på den här bloggen kan man dessutom följa Byggstudios upptäckter och funderingar kring växterna i Botkyrkas offentliga miljöer.

Forts. följer

ProjektrummetPosted by Johanna Molvin Wed, August 19, 2009 12:31:01
Imorgon öppnar ett nytt projekt i Receptionen - virkad garngrafitti och en dansfilm från Alby. Rummet har blivit gråmålat. Alla tips, kartor och fotografier som besökare lämnat in ligger i en arkivlåda på väg till Byggstudio. Projektet tar nu en annan form.

Jag läste nyligen om en trädkonferens i Malmö för alla med ett stort engagemang för träden. Kanske något för oss? http://www.malmo.se/parkerstrander/tradfestival/konferensenurbantrees.4.730db38611fa2bcb36c800033914.html


Trädkram

Gamla trädPosted by Johanna Molvin Wed, August 19, 2009 12:17:01
Sista dagen för inlämning av trädtips ringde Lena från Grödinge. Hon hann inte komma förbi men undrade om hon kunde posta några bilder på några träd. Så här skriver hon:

"Jag upptäckte de här speciella träden när jag bodde i min kolonistuga i Ribackens Fritidshus - tvärs över Malmsjön. Jag har ofta undrat över om träden har orsakat denna förening av sig själva - eller om någon människa har hjälpt dem på traven. Då börjar fantasin komma igång: Vem var det? Vad menade han/hon med detta? Hur såg det ut här på den tiden? osv... Visst är det fascinerande! Är det kanske rent av ett triangeldrama vi ser på bilderna?"

Lena beskriver vägen med buss från Tumba: "Det går alltså lika bra med 716, 717 eller 736 mot Bremora. Grönfinksvägen är näst sista hållplatsen, direkt efter Vårsta C. Kliv av bussen, vrid 1/4 varv åt höger så att du ser ut över Malmsjön, börja gå nedåt. Gå över Bremoravägen och ta in på den nedersta vägen till höger med villor eller kedjehus (minns inte vilket). Det är en återvändsgata och i slutet på den, efter den sista tomten går en liten upptrampad stig ner till ett skogsparti med främst bokskog. Ibland har den stigen varit övervuxen och knappt skönjbar, men jag tror också att folk brukar rasta sina hundar här, så ibland är det lättare att ta sig fram. Inne i skogsdungen så ser man snart en liten byggnad på höger sida - kanske f.d garage, potatiskällare eller liknande? Innan man kommer fram till denna byggnad så finns dessa träden på vänster sida, alldeles nära denna lilla skogsväg."Papper av papper av träd

ProjektrummetPosted by Caroline Thu, June 18, 2009 16:04:06


Ormgran, tandvärkstall, kalendaberbjörk, lyrtall och Botkyrkaekarna.

Gamla trädPosted by Johanna Molvin Thu, June 11, 2009 17:26:31
Av Tommy Pettersson, Botkyrkas egen arborist och kulturforskare kan man lära sig det mesta om Botkyrkas trädhistoria. Förr "rotdrog" man nyfödda barn genom de hålrum som uppstår mellan rotsystem och mark för livslång lycka. Man satte pinnar i särskilt utvalda tallar för att bota sin tandvärk. Med en lyrtall d vs en tall vars stam delar sig i två nära marken, fäste man strängar och lät vinden spela egna melodier. Den stora lyrtallen i Botkyrka finns nu utmärkt på kartan i projektrummet. Likaså de egendomliga kalendaberbjörkarna och Botkyrkaekarna som än idag kantar den lilla grusväg som under medeltiden förde fram kungar genom Sverige.

Träd på Tumba torg

StadsplaneringPosted by Johanna Molvin Thu, June 11, 2009 17:09:56
Ellinor och Sebastian som precis haft skolavslutning på Björkhagaskolan tipsar om att träden bakom staketet på den privata gården kunde flyttas ut på torget istället. Då skulle alla kunna gå under dem längs en stig på väg till centrum. De tyckte mycket om kastanjen som blommar i cerise. Nu på torget finns bara asfalt, betongplattor och några lådor med...natur?

Saker man kan göra med träd: hemliga kojor och pappexperiment

Träd+Posted by Caroline Tue, June 09, 2009 15:13:13

Trädkartan har blivit en succé bland konsthallens yngre besökare. Häromveckan kom två tioåriga killar in och undrade varför det stod stubbar i projektrummet. Jag berättade om arkivet för dem och de ville självklart vara med; de visste ett jättebra träd i backen upp mot Storvreten. Där hade de byggt en koja som de brukade sitta och äta godis i. Men på frågan om var trädet är placerat fastnade de. Kojan var ju hemlig, och de ville inte att någon skulle få reda på var den fanns. Nu hänger deras halvanonyma trädbeskrivning i alla fall i Receptionen.

Idag berättade åttaåriga Vilma om sitt bästa klätterträd som växer utanför Björkhagaskolan här i Tumba. När en annan besökare och jag började tala om de hundraåriga ekar som finns på åkrarna omkring Hågelby sa Vilma att det var bra att träden blev så gamla och stora, för annars skulle man inte kunna få något papper att rita på. Men du vet väl att man kan göra nytt papper av gammalt? frågade jag. Men det visste hon inte, så vi blev tvungna att experimentera fram ett. Vi gjorde pappersmassa av gammalt tidningspapper och lite klister, och nu står vårt pappersexperiment i Ateljén och torkar. Fortsättning följer.

Trädarkivet börjar ta form

ProjektrummetPosted by Caroline Mon, June 08, 2009 16:11:17

På konsthallen

ProjektrummetPosted by Johanna Molvin Thu, May 28, 2009 10:12:07
Igår lockades en besökare in från biblioteket, hon hade känt doften av björkstammarna i projektrummet. Hon berättade sedan om en hängbjörk vars doft hon fortfarande känner trots att hon sedan länge flyttat ifrån huset där den växer. Ibland åker hon förbi sitt träd i Tumba - fyller på doftminnet som hon sade.

En grupp skolelever på besök fick i uppgift att fylla i varsitt formulär. De tyckte det verkade svårt att gissa åldern på sina favoritklätterträd. Man kan ju först räkna ringarna när de huggits ned - och då kan man ju inte klättra i det längre. Enligt judisk lag är det förbjudet att hugga ned fruktbärande träd. Finns det träd som är absolut förbjudna att hugga ned enligt svensk lag? Om man fäller kungens träd hamnar man nog i fängelse trodde barnen. Men vems är träden i Botkyrka? Och får man plantera nya träd om man lovar att sköta dem?


Next »